A gdyby tak zrobić domowy słodko kwaśny kisiel z pigwy? :)
Poniżej przedstawiamy prosty patent na domowy kisiel z wykorzystaniem pigwy!
(na 2 porcje)
Składniki:
- Woda – 400 ml
- Siemię lniane, nasionka – 40g
- Pigwa – 3 sztuki, 70g (po usunięciu pestek)
- Jabłko – 170g (po usunięciu pestek)
- Gruszka – 150g (po usunięciu pestek)
- Ksylitol – 20g
- Opcjonalnie: siemię lniane odtłuszczone/Len Mielony – 1 łyżeczka, 5g (do zagęszczenia)
Z góry:
- Migdały/płatki migdałowe – 10g/porcję
Wykonanie:
- Do garnka wlać wodę, zagotować, wsypać siemię lniane, podgotować na małym ogniu przez kilka minut do powstania kleiku.
- Siemię lniane odcedzić na sitku – pozostawiając w garnku kleik.
- Do kleiku dodać pokrojone jabłko, gruszkę i pigwę, podgotować do miękkości owoców.
- Dodać ksylitol, zblendować.
- Jeśli kisiel będzie za rzadki, można dodać siemię lniane odtłuszczone, wymieszać.
- Przelać do 2 szklanek/słoiczków.
- Kisiel posypać płatkami migdałowymi lub pokrojonymi migdałami.
Wartość odżywcza posiłku:
Wartość energet.
[kcal]
|
Białko
[g]
|
Tłuszcz
[g]
|
Węglowodany
[g]
|
Błonnik
[g]
|
|
Całość, 2 porcje ok. 500 g
+ 20g migdałów |
362
|
5,9
|
11,5
|
57,0
|
10,5
|
1 porcja
Ok. 250 g
+ 10g migdałów |
181
|
2,9
|
5,7
|
28,5
|
5,2
|
W 100g
|
72,4
|
1,1
|
2,3
|
11,4
|
2,1
|
Na II śniadanie lub przekąskę popołudniową:
- Kisiel – 1 porcja, ok. 250g
- Migdały – 10g (do posypania z góry) + 15g (do spożycia osobno)
Właściwości
zdrowotne:
- Pigwa – witamina C – naturalny przeciwutleniacz, działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe