Blog

poniedziałek, 23 października 2017

Domowy kisiel z pigwy

Nie wiadomo skąd...ale skądś masz w domu pigwę? I co z nią teraz? Dodać to herbaty? No można. Zrobić powidła na zimę? No niby też...

A gdyby tak zrobić domowy słodko kwaśny kisiel z pigwy? :)
Poniżej przedstawiamy prosty patent na domowy kisiel z wykorzystaniem pigwy!


(na 2 porcje)

Składniki:

  • Woda – 400 ml
  • Siemię lniane, nasionka – 40g
  • Pigwa – 3 sztuki, 70g (po usunięciu pestek)
  • Jabłko – 170g  (po usunięciu pestek)
  • Gruszka – 150g (po usunięciu pestek)
  • Ksylitol – 20g
  • Opcjonalnie: siemię lniane odtłuszczone/Len Mielony – 1 łyżeczka, 5g (do zagęszczenia)

Z góry:

  • Migdały/płatki migdałowe – 10g/porcję

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać wodę, zagotować, wsypać siemię lniane, podgotować na małym ogniu przez kilka minut do powstania kleiku. 
  2. Siemię lniane odcedzić na sitku – pozostawiając w garnku kleik. 
  3. Do kleiku dodać pokrojone jabłko, gruszkę i pigwę, podgotować do miękkości owoców.
  4. Dodać  ksylitol, zblendować.
  5. Jeśli kisiel będzie za rzadki, można dodać siemię lniane odtłuszczone, wymieszać.
  6.  Przelać do 2 szklanek/słoiczków.
  7.  Kisiel posypać płatkami migdałowymi lub pokrojonymi migdałami.

Wartość odżywcza posiłku:

Wartość energet.
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik
[g]
Całość, 2 porcje ok.  500 g
+ 20g migdałów
362
5,9
11,5
57,0
10,5

1 porcja
Ok. 250 g
+ 10g migdałów
181
2,9
5,7
28,5
5,2

W 100g
72,4
1,1
2,3
11,4
2,1


Na II śniadanie lub przekąskę popołudniową:

  • Kisiel – 1 porcja, ok. 250g
  • Migdały – 10g (do posypania z góry) + 15g (do spożycia osobno)


Właściwości zdrowotne:

  • Pigwa – witamina C – naturalny przeciwutleniacz, działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe